Haz Dolu Bir Bahçenin Sırları

Bahçe tasarımı dünya genelindeki canlı ve cansız materyallerin farklılıkları kadar, toplumların gelenek-görenek ve dini inançlarıyla da çeşitlilik kazanmıştır. Hayalinizdeki bahçenin tasarımı içinse öncelikle düzenleme yapmanız gerekmektedir. Düzenleme kroki, bölümlendirme ve metraj işlemlerinden oluşmaktadır. Kroki bahçenizi tepeden kuş bakışı kağıt üzerinde görüp, genel düzenlemeyi daha kolay yapmanızı sağlayacaktır. Ardından tasarım aşamasına geldiğinizde krokiye, bahçedeki mevcut ağaçları, evinizi ve bahçedeki diğer yapıları da (havuz,merdiven,depo vb) yerleştirmeniz gerekmektedir. Önemli konulardan biride gizlenmesini istediğiniz alanları ya da gürültülü yerleri kroki üzerinde işaretlemenizdir. Bu alanlarda istemediğiniz yerleri kapamak ve sesleri kesmek için bitkisel(boylu herdem yeşil ağaç vb) ya da yapısal perdeleme yapmak ihtiyacıda tasarımınızın bir parçası olacaktır. Krokide bütün bunları belirttikten sonra hayalinizdeki ideal bahçe için peyzaj düzenlemesine başlayabilirsiniz.

Doğru bir kroki çıkardıktan sonra öncelikle bahçenizi alanlara bölmelisiniz. Tüm alanınızı bölerek doğru gölge ve güneş alanları oluşturmanız gerekir. Özellikle kavurucu yaz günlerinde gölgenin ne kadar önemli olduğu tartışılmaz bir konudur. Mesela eğer çocuklarınız varsa başlarına güneş geçmemesi için onlara bahçenizde belirlediğiniz oyun alanına büyükçe herdem yeşil bir ağaç dikmek oldukça işe yarayacaktır. Hatta bu büyük ağacın formu uygunsa çocuklarınıza ağacın üstünde ahşaptan bir oyun alanı tasarlamanız bile mümkün olabilir.

 Bahçe tasarımınızda dikkat edilmesi gereken estetik unsurlarda vardır. Örneğin bitkilerin bahçeyle ve kendi aralarında orantılı olması gerekir. Yani bahçenizin büyüklüğüne orantılı ağaçlar ve çalılar seçmelisiniz. Geometrik şekillerinden renklerine kadar bahçenizdeki bitkilerin kendi aralarında ve evinizle uyum içinde olmalıdır. Simetriyi de bahçenizde kullanabilirsiniz. Mesela binanızın girişine düz bir yürüme yolu yaptıysanız bu yürüme yolunun yanlarına yürüme yoluna eşit uzaklıkta simetrik olarak dikilmiş bitkiler ya da taşlar koymak bahçenizi güzelleştirecektir. Unutmayın simetri insanları güvende hissettiren bir estetik unsurdur. Bitki seçiminde dikkat edilmesi gerekenler sadece boyutları değil kuşkusuz. Bahçenizin bulunduğu bölgenin iklimine, bitki örtüsüne de son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Ilıman bir yöredeyseniz, ona göre, soğuk bir yöredeyseniz ona göre bitki seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca bitkilerin toprak isteklerine de dikkat etmelisiniz. Belki bölgesel olarak topraklara katkı maddeleri eklemeniz gerekebilir. Tabi bütün bunların yanında bitkilerin ne kadar gölge ve güneş almak istediğine de dikkat etmelisiniz, buna göre bazı çiçekleriniz için gölgeli alanlar, bazıları için güneşli alanlar oluşturmanız gerekebilir.

Bitkiler dışında salıncaklarda bahçenizi güzelleştiren en önemli unsurlardan biridir. Hem dekoratif ve şık bir görüntüleri var hem de rahatlatıcı ve eğlendiricidir. Keyifli bir muhabbet ve balkon zevki için bahçe salıncaklarından uygun boyutta olan bir tanesini balkonunuz için edinebilirsiniz. Bahçe mobilyalarınızın ergonomik olması ve rahat bir oturum sağlaması da yine alanınızın keyfini daha uzun süreli yaşamanızı sağlar. Üzerlerindeki kumaşın çıkarılabilir olmasına dikkat etmelisiniz zira çok sık tozlanacağından ve dışarı ile çok temas edeceğinden sık sık yıkamanız gerekebilir. Tüm bahçenizi tasarladıktan sonra özellikle akşam kullanımı için bahçe aydınlatmasını da unutmayın. İyi bir aydınlatma bahçenizin kalitesini yükseltecektir. Bahçenizin yaşam döngünüzün bir parçası olduğunu unutmadan ve yaşam kalitenizi arttıracak şekilde keyifle tasarlamanız dileğiyle.

Bahçede Çim

Video için tıklayınız.
Çim ekilecek alanlar nasıl hazırlanır?

Çim tohumlarının ekileceği toprak yumuşak ve düzgün olmalıdır. Bunun için toprak işlenerek sıkışan kısımları havalandırılır. Toprakta oluşan kesekler kürekle parçalanır. Alana dışarıdan getirilmiş toprak, varsa yabani otların çıkması için alan bir hafta süreyle sulanır. Daha sonra alandaki tüm otlar çalı vb. bitkiler elle ya da yabani ot ilacı kullanılarak temizlenir. Böyle ilaç kullanıldığında, bir hafta süreyle alana çim tohumu ekilemez. Ardından çim ekilecek alan tırmıkla iyice düzeltilir. Alana toprağın yapısı da dikkate alınarak genellikle 15-15-15 yazılı gübrelerden metrekareye 30 gr. hesabıyla ticari kompoze gübre atılır.

Orkide Bakımı

Video için tıklayınız.
Orkidenin köklerini nasıl budayabiliriz?

Orchidaceae familyası çok hassas bir tür olmasından dolayı, orkidenin özellikle budanma süreci eylül ile kasım ayları arasında orkidenin daha rahat olduğu bir dönemde yapılması gerekmektedir.

Menekşe ne ister?

Menekşe bakımında nelere dikkat etmeliyiz?

Video için tıklayınız.
Menekşe ne ister?

Humusça zengin toprağa bayılır.

Rutubet hoşuna gider.

Kısmen gölgeli ya da yarı gölgeli yerlerde yaşamak ister.

Toprağın kuru olması gerekir.

Kış aylarında çiçeklerin üstüne yağan kar onları üşütür. Silkelemeniz gerekir.

Çok su istemez. Toprak kurursa su verebilirsiniz.

Leylak

Video için tıklayınız.
Leylak Bitkisinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Leylaklar sadece ilkbaharda çiçeklenir. Bakımı kolaydır. Kötü şartlar altında sorunuz yaşayabilen, kışın yapraklarını döken , şiddetli soğuklardan donmadan etkilenmeyen, yazın aşırı sıcaklara kuraklığa iyi dayanabilen küçük yapılı bir ağaçtır.